Projecte DE REGENERACIÓ

Es un projecte de Custodia de Territori i una iniciativa de transició.

A gener de 2021, el Ajuntament d'Alzira ens ha cedit una parcela de 13.000 metres cuadrats per a recuperar la biodiversitat i plantar arbres.
És un bosc d'aliments i una illa de biodiversitat.
Aquest projecte inclou 3 entitats : nosaltres, Interpreta Natura i Llavorem.

 

El monocultiu tradicional del taronger i l'ús massiu de químics tòxics (fertilitzants químics, herbicides, insecticides, fungicides) ha provocat una gran pèrdua de biodiversitat a la vall. En desaparéixer o reduir-se dràsticament les poblacions dels principals depredadors com a granotes, gripaus, tots tipus d'ocells i ratapinyades, han aparegut diversos tipus de plagues molt molestes tant per al rendiment d'agricultura com per als ciutadans.

La posició estratègica de la parcel·la enmig de la vall ens impulsa a desenvolupar, conforme a les nostres capacitats, les tasques i actuacions precises per a la protecció, conservació i millora ambiental dels valors botànics, faunístics i paisatgístics per a ajudar a regenera la biodiversitat a la vall.

 

El nostre compromís :

1 Gestions

     Disseny permacultural.

    • Anàlisi, estudi i elaboració d'un informe de l'estat inicial de la parcel·la.

    • Inventari de flora i fauna. 

    • Coordinació dels treballs de silvicultura i gestió de restes de poda.

 

2 Tasques

   • Retirada dels contenidors existents i estudi d’opcions per a l'eliminació o reaprofitament del dipòsit. 

    • Treballs de poda de sanitat als exemplars arboris existents. 

    • Neteja i eliminació dels residus de la parcela, exterior i caseta. 

    • Desbrossament de part dels esbarzers.

    • Instal·lació del sistema de reg. 

    • Plantació educativa amb el Ceip de la Barraca. 

    • Creació d’una zona de composter amb motius ecològics i educatius. 

  • Accions de foment de la fauna i la biodiversitat. Reforç de les poblacions vegetals autòctones i agrícoles. 

 

3 Comunicació

    • Presentació del projecte en societat mitjançant la participació en fires i

altres esdeveniments com la Biosfira, jornades específiques, etc.

  • Registre del projecte en el registre nacional de projectes de custòdia del territori.

    • Registre del projecte en la xarxa de las iniciativas de transició ecològica.

    • Difusió del projecte en xarxes socials i mitjans de comunicació. 

    • Cerca activa de participants i col·laboradors.

    • Vigilància de les instal·lacions.

Reforestació

2021 : Ara ens centrarem en plantar arbres a la parcel·la de Custodia de Territori. Ja hem plantat 21 arbres amb el alumnat del col·legi.

2020 : la Falzia, hem plantat 20 arbres més amb el alumnat del col·legi en unes parcel·les de l'Ajuntament de Carcaixent. El resultat ha sigut positiu. Engany anirem a regar per ajudar'ls.

2019 : A la Falzia, hem plantat uns 20 arbres arbres amb el alumnat del col·legi en unes parcel·les de l'Ajuntament de Carcaixent. Pins, roure, carrasca. Es regaren tot l'estiu. Ja tenen 2 anys, pero farem un seguiment per veure sin necesiten encara aigua.

2018 : Plantarem uns 13 arbres en una zona de la via verda en front de Matamoros. Regarem tot l'estiu pero els arbres no aguantaren. 

Projectes de rutes

Els projectes de l'associaciò van encaminats a la possada en valor del patrimoni mediambiental de La Barraca d'Aigües Vives i del vall d'Aigües Vives , aquesta possada en valor pasa per la difusiò del nostre patrimoni forestal, la seua protecciò i a ran de l'incendi del 16/6/2016 , la seua recuperaciò.

   Ara ens trovem a l'inici de les nostres activitats i  estan centrades en la conservaciò dels senders desprès de l'incendi, fent eixides freqüents  per a "xafar" les sendes, com ara la del Montot o la de la coveta dels gats,  i evitar aixì que es tanquen, tambè cal re-senyalitzar en alguns casos, i es el que fem.

   Projectes tenim uns quants  "en ment ".

      Al recorrer les nostres muntanyes desprès de l'incendi, ens hem trovat en la sorpressa de que allò que amagaba la vegetaciò a quedat al descobert , i no eren poques coses,  sendes antigues, forns de calç (fins a 8 als voltants del poble), cavitats (cova dels francessos, coves del barranc dels surdets), paratges i llocs emblematics per als habitants de La Barraca( la pedra del tambor, la seta, el cocodril etc).   Tot açò que per l'abandonament s'havia fet invisible a la gent volem donar-li visibilitat, promocionar-ho i conservar-ho, per a que tot el mòn puga gaudir del nostre entorn, i que no torne a caure en l'abandonamet i l'oblit amb les consecuències que per dèsgracia son conegudes per tots, el terrible incendi que  va destruir els nostres paratges.

 

 Amb esta xicoteta introducciò , dir que en estos moments , estem molt interessats en la antiga senda que  uneix els forns de calç que tenim al voltant del poble ,aquesta senda es trova ben marcada al terreny, ja que per lo vist va ser molt utilitzada pels calciners i llenyaters  ,  tenim l'intenciò de  re-descobrir-la , senyalizant-la i donan-la  a coneixer. Esta interessant senda uneix els barrancs  dels covatxos, la falzia i els surdets, esperem que prompte siga una realitat.   En breu ficarem açi a la web el projecte d'aquesta senda.

Resumint, els projectes que actualment l'associaciò mediambiental Vall d'Aigües Vives esta tramitant son els següents :

 

-Homologaciò senda la pedrera :

Homologaciò d'un SL (sender local) , al barranc dels surdets, aquesta senda va desde la part baixa del barranc dels surdets, prop del casc urbà de La Barraca, fins a els corrals del realenc.

 

-Ruta dels calciners

Ruta senderista que començant pel barranc dels surdets i pasant pels barrancs de la Falzia ,  els covatxos  i La Barcella uneix fins a 9 forns de calç, la ruta es circular i compta amb l'atractiu dels forns de calç i els margens d'obra seca que es troven abundantment per tots els barrancs de La Barraca d'Aigües Vives , emprenta que deixaren els antics pobladors de la zona i que dona visibilitat a l'estreta relaciò que hi havia avans entre la poblaciò i el seu medi.