A l'hivern de 2016 , 5 mesos desprès de l'incendi va hi haver un episodi de grans tronades durant els mesos  de Decembre i Gener, es van concentrar en tres episodis de tronades, l'intensitat d'aquestes tronades va ser de tal magnitud , que este hivern s'han arreplegat  poc mès del doble habitual a l'hivern, (mès de 600 l/m2), que sol ser entre 300 i 380 l/m2.

  A mès es van registrar forts vents que feren que gran quantitat d'arbratge cremat segeren tombats, inclòs grands arbres  segeren victimes de la força d'aquestos vents.

REPORTATGES:

- SEGUIMENT PLUGES

-SEGUIMENT VEGETACIÒ POSTINCENDI

-EL SALT

-SERRA DE LES AGULLES

-COVA L'AGUILA

-COVETA DELS GATS

-SIMA DE L'AIGUA

-COVA DELS FRANCESOS

-COVES DEL MARQUES

1er EPISODI  DE PLUGES POST-INCENDI. DEL 4 AL 6 DE DECEMBRE DE 2016

2ºn EPISODI DE PLUGES POST-INCENDI.DEL 15 AL 19 DECEMBRE 2016

3er EPISODI DE PLUGES POST-INCENDI.  DEL 17 AL 22 DE GENER DE 2017

100 DÌES DESPRÈS... OCT'16

imatges preses el 24 i 25 de setembre en les quals s'aprecia l'evolució i la capacitat regenerativa de les plantes afectades per l'incendi, en general és molt positiva l'evolució ,al menys a  les zones visitades , que són els barrancs de la falsia i dels surdets.

a les imatges tenim;   Fleix, margallò i zarzaparrilla, esborç, espart, llentiscle i aladern.   

Destacar la mès que notable  rebrotaciò del margallò

200 DÌES  DESPRÈS.  DEC'16

El passat dissabte 3/12/16, vaem fer una ruta pel barranc dels surdets i constatarem la bona evoluciò de la regeneraciò de la zona , les brotacions de fleix,esborç,llentiscle, coscolla, margallò, i aladern , porten un molt bon ritme, Algo mès retrasat , els costa mès,  van el genebrer i el marfull, pero es veuen moltes brotacions , aixì com bones i abundants rebrotacions de pebrella, sarjolida,timò, etc.    A continuaciò algunes imatges.

900 DÌES DESPRÈS....FEBRER'19

El passat cap de setmana , vaem continuar amb la tasca de fer un seguiment visual de com  responen al foc  les diferents especies vegetals, sempre ho fem a la mateixa zona, que es la mès proxima a la poblaciò de La Barraca, en concret els barrancs dels surdets i de la Falzia.  Continuem constatant ,( sense ser experts , ni tan siquiera entendedors del tema, ) una evoluciò positiva en quant  a la regeneraciò en general , seguent mès patent i avançada  l'evoluciò de plantes i matolls,  i mès complicada la de l'arbratge.   

  Desde l'incendi la climatologia ha segut dispar amb un primer any d'hivern molt plugòs, un segon i  el que portem de tercer any molt sec en general.

 Aquesta vegada hem vist com plantes que pareixia no reaccionaven han rebrotat  i van omplit de verd el paisatge, un eixemple son l'argilaga i el bruç, que fins ara no els haviem vist i ja han irrumpit amb molta força.

(Imatges Roberto Yañez)

 

VOLEM DESTACAR QUE ELS PINS AFECTATS PEL FOC ESTAN EN UNA FASE  DE DESCOMPOSICIÒ,( Els barrenadors fan la seua tasca), EL QUE IMPLICA QUE LA MAJORIA HAN CAIGUT O ESTAN PER CAURE,  AMB EL CONSIGUIENT   P E R I L L      QUE REPRESENTA LA CAIGUDA D'ARBRES DE GRAN TAMANY.        FEU MOLTA ATENCIÒ SI VISITEU LA ZONA!!!!!!!!

 


paratges , cavitats i altres llocs  de la vall d'aigües vives.

Dins d'aquest apartat volem presentar els nostres paratges , de la vall d'aigües Vives, a travès d'imatges recopilades a les xarxes (anonimes i publiques) i nostres propies, per a apropar i donar a coneixer llocs que de vegades per molt prop que els tingam no els donem l'importancià que tenen.  Esperem que vos agraden i si conseguim l'objetiu de donar-los a coneixer , millor que millor.

EL SALT . ( barranc del salt)

La vessant sud del vall d'Aigües Vives la conforma la terminaciò de l'altiplà del realenc amb el vall , formant una serie de barrancs, entre ells el barranc de el salt.  desde dalt  l'altiplà un barranc  avoca l'aigua que arreplega quan les precipitacions son importants, pareix ser que a partir dels 35- 40 litres , formant el conegut "salt"  d'aigua.

 

 video despres del temporal Gloria, 22 de gener de2020

https://www.facebook.com/damian.gadeafontana/videos/vb.100000026766905/3070609292949933/?type=3

LA SERRA DE LES AGüLLES.

La serra de les agulles es la delimitaciò natural pel nord del vall d'aigües Vives en el vall de la Casella,compta amb un longitud de 12 Km, les seues coordenades son 39º 6' 11.67'' N / 0º 20' 7.97'' O, es tracta d'una serralada muntanyosa paral.la a la serra de Corbera, pel nord, i junt a esta serra formen l'estribaciò sur del Sistema Iberic.   La seua orografia fà que esta serra siga ben coneguda per els amants de crestejar muntanyes, ja que compta a unes crestes impresionants, formant part d'estes crestes es troba  el  pas estret conegut com el "cabalgando" ,la  procedència  del nom que rep la serra es mès que evident , sols cal vore les imatges.   Les agulles mès conegudes son , la  agulla foradà, la salomonica i el dit de dèu.

GALERIA D'IMATGES

 La Serra de les agülles a la premsa, en el seguent enllaç;

 

https://www.lasprovincias.es/planes/valle-agujas-20180328170052-nt.html?ref=https:%2F%2Fwww.google.com%2F

 

COVA DE L'AGUILA.

La cova de l'aguila es troba en el barranc de la Barcella, la seua entrada esta situada a uns tres metres de terra  per el que l'accès a la cavitat no es posible sense material d'escalada,  es una xicoteta cavitat situada en la primera de tres columnes rocoses, amb una "boca" d'entrada  de forma rectangular.   Esta senyalitzada dins de la coneguda com a "ruta del Montot" , crida l'atenciò les tres roques que conformen  este xicotet racò amb bones vistes .      Les imatges mostren l'aspecte que tenia avans de l'incendi, per desgracia hui en dia esta començant el procès de recuperaciò .

GALERIA D'IMATGES

COVETA DELS  GATS

La coveta dels gats es troba al barranc de la falzia,  quan arribem al primer encreuament trobem la senyal cap a la sima de l'aigüa  (recte) o cap al realenc (dreta)seguint la  senyalitzaciò cap al realenc, un poc avans d' arrivar dalt, (al bancal d'ametlers ),   hi ha una senyal que ens re-direcciona cap a la dreta pel llom de la vessant oest del barranc de la falzia, als pocs metres de  començar a bordejar pel llom de la vessant oest el barranc de la Falzia ,  trobem la pedra coneguda com "el cocodril" , i es que la seua forma  representa  aquest animal , (segona imatge) , diuen al poble de La Barraca que va ser una veina qui es va adonar de la seua existencia, Vicenta Sanchez, qui es va dur un bon esglai, anecdotes a banda , seguint esta senda  pasarem per baix d'un bonic eixemplar de pi i un poc mès avant per un mollò , continuarem  en un lleuger descens cap a  la baixada , que esta senyalitzada,  a la coveta dels gats.        

 

  Diuen rumors locals  , que el nom li bè  de  "la coveta dels amagats" , ja que en temps passats i complicats per a les llibertats, alguna gent es veia obligada a amagar-se i ho feien en aquesta coveta de fácil escapatoria , ¿llegenda o realitat?, no ho sabem amb seguritat, el que si que es de segur es un afegit "enigmatic" d'aquest emblematic lloc per als habitants de La Barraca d'Aigües Vives.

 

Es tracta de una cavitat formada per l'erosiò de la pedra calcàrea , tè una cavitat d'entrada i un segon nivell on es troben dos "finestres" desde les que tenim una espectacular vista del barranc de la Falzia.   les imatges son d'avans de l'incendi, actualment la zona esta afectada pel mateix i en procès de recuperaciò.  En ella trobem un llibre de firmes , per a que els excursionistes "plasmen" els seus pensaments i sensacions quan arriben alli , es una ruteta ideal per anar en els menuts de casa , ja que no implica cap  dificultat , no mès cal anar amb atenciò  en  el curt tram de senda e baixada a la coveta.

GALERIA D'IMATGES

SIMA DE L'AIGÜA.

 

 

La sima  de l'aigua, també coneguda com l'avenc  de l'Aigua, o la cova de l'aigua, és una cova situada en el límit entre els termes municipals de Carcaixent i Simat de la Valldigna. Se situa a 8 quilòmetres de Carcaixent, a 5 km de Simat de la Valldigna i a 3 km de la Barraca d'Aigües Vives, en el Pla de l'Avenc de l'Aigua, a les muntanyes del Realenc o Realengo a 370 m.s.n.m.

 

 

 

Constitueix un interessant conjunt de sales i processos hipògeos, en el qual van ser trobades restes iberes i romanes. Geològicament es troba en dolomies cristal·lines massives del Turonià (Cretàcic Superior).

Gran entrada coberta per la vegetació i a continuació un pendent continu d'uns 15 metres. Té un traçat complicadíssim de 240 metres,  que inclou sales a diferents nivells i galeries per les quals no és difícil perdre's. Hi ha avencs a 50 i 70 metres de profunditat (dos avencs) que inclouen tres xicotetes basses d'aigua (dipòsits) i grans sales. El seu recorregut total és de 240 metres. (font: Julio González-Alcalde, Donat)

 

 Per  pujar des de la Barraca d'Aigües Vives ho podem fer  bé per la F ont de la Falzia o bé per la pujada al sud del camp de golf de la Galiana, sent aquesta la ruta més curta.  La ruta mès frequent es la que puja per la font de la Falzia, ruta que travessa tot el barranc de la FAlzia fins arrivar a l'altiplà on  ens desviem a la dreta , i uns pocs metres mès avant altra vegada agafem direcciò a la nostra dreta, segim la senda fins un encreuement que esta ja prop de la sima de l'aigua i prendem la senda de l'esquerra, a la dreta anem cap a les cases de D. Bernardo i al Hort de Soriano.    A pocs metres ded'aquest encreuament trobem a la nostra dreta l'entrada a la sima de l'aigua, senyalitzada amb un lletrero.

 

 

Tambè es pot arribar  per la finca del Realenc, des de la Urbanització Sant Blai, pujant al Reialenc i prenent el camí de les Cases de Don Bernardo. Una vegada en els Cases de Don Bernardo cal prendre la senda de la dreta, que va entre els matolls, seguint uns quatre quilòmetres fins a arribar al límit amb el terme municipal de Simat de la Valldigna, municipi des del qual també és possible accedir seguint una senda.

 

 

Altra opciò seria  des de l'Hort de Soriano i la Font de la Parra, o des del Camí de Basses Roges, per això cal arribar al Pla de Reus i prendre la senda que puja a la sima de l'aigua. 

GALERIA D'IMATGES

cova  dels francesos.

Aquesta cova com totes les que trobem a les nostres muntanyes son ocasionades per l'erosiò de la pedra calcaria, creant-se   les cavitats al desfer-se la part calcaria, mès blaneta, donant lloc a coves , o mès bè "covetes" com la cova dels francesos, no destaquen pel seu tamany, pero aixì i tot tenen l'atractiu de servir.nos com a "balconades" amb unes vistes espectaculars.

 La cova  la trobem entrant pel barranc de la Barcella al primer desviament que tenim a la dreta , carretera d'accès a diversos xalets alli ubicats, en arrivar a una revolta pronunciada , i adentrant-nos per la dreta a la muntanya arribem fins a la cova , a la que l s'accedix desprès d'una llaugera " trepada", l'ubicaciò de la cova es  N 39º 05' 31''  W 0º 22' 16.1'

  

GALERIA D'IMATGES

cova de guerrilla.

   PROPERA PUBLICACIÒ  EN BREU

coves del marquès.(postincendi)

les coves del Marquès estan al barranc dels surdets o barranc del marquès, aquest es un dels tres barrancs mès  proxims a la poblaciò de La Barraca d'Aigües Vives,tenim el barranc de la Barcella i el de la Falzia que arriven fins al casc urbà , i mès a l'oest , a continuaciò del barranc de la Falzia   esta el barranc dels surdets que tè la seua terminaciò o part baixa limitant amb el poble. Desde el poble de La Barraca s'accedeix  pel  carsolet, i  a continuaciò travessant la pedrera es puja a l'esquerre per el mateix barranc fins a la senda.

 Aquest barranc compta amb dos forns de calç i les dos coves del Marquès , una sima i una cova, una al costat de l'altra,el barranc  esta recorregut per la senda de la pedrera i tè eixida al plà del realenc molt prop de les cases de dalt.

 A l'inici del barranc tenim el primer forn de calç , i just en front comença la senda a les coves,.

Aquest barranc avans de l'incendi era inaccesible, la vegetaciò  el feia impenetrable  , i va fer "desapareixer" tant els forns com les coves.   Va ser desprès de l'incendi quan la reserca de les  coves  va ser possible, i el 15 de juliol de 2016 van ser re-descobertes, i al mateix temps es van localitzar els forns de calç.

En quant a biografia referent a aquestes dos coves tenim la publicaciò  del llibre "  Cavidades  yacimientos arqueologicos y otros de las Riberas orientales alta y baja (Valencia).   De los autores;  Jose Donat,Raul Martinez i Salvador Martinez.   

 

Barranc  dels surdets  I, Sima del.     Carcaixent  

   "  En el margen izquierdo y a medio curso del Barranc dels surdets a  unos 185 metros de altitud.Coordenadas geogràficas: 0º 22' 46,70" W  y 39º 05' 50,30".  Boca de 2,50 m de alta por 1,50m de ancha por la que se accede a un pozo de unos cuatro metros de profundidad donde se abre una galeria en direcciòn oeste de unos 25 metros longuitud,con abundancia de mantos en sus paredes.

 

Barranc dels surdets  II sima del.-    Carcaixent

 

En el margen izquierdo y a medio curso aproximadamente del barranc dels surdets . Proxima a la sima del barranc dels surdets I  y un poco mas elevada. A unos 200 m de altitud. cCoordenadas geograficas 0º 22' 47.20" W y 39º 05' 49.50" N. Boca de 3.50 m X 2.50 m  por la que se accede a un pozo de unos siete metros de  profundidad .    Al sureste se abre una galeria  en pendiente hacia el interior de unos 15 metros.Los suelos estan recubiertos de piedras y arcillas y existen formaciones reconstructivas. Abundan las osamentas de animales.

 

 

GALERIA D'IMATGES.   

mallada dels caragols (post incendi)