activitats que realitza l'associaciò

L'associaciò mediambiental Vall d'Aigües vives desde el seu inici s'ha marcat dos objectius principals un treballar ;  La concienciaciò mediambiental ,  i  la posada en valor del nostre entorn  natural. Per al primer objectiu realitzem xarrades a escoles, de moment d'Alzira i de La Barraca d'Aigües Vives ,tambè realitzem activitats "extraordinaries" com ara la nit dels reixos  , instalant el campament reial  al mirador del montot, per al disfrute dels xiquets del poble ,durant els anys 2017 i 2018 o tallers dins de la programacio de les festes del poble de La Barraca d'Aigües Vives.

       Aixì mateix tenim projectes per a conseguir els objectius marcats , com ara la recuperaciò i/o divulgaciò i ficada en valor de l' entorn, a l'apartat de projectes mediambientals es nomena algùn d'ells , com l'homologaciò d'antiges sendes, un viver forestal o espai multiusos amb finalitats mediambientals, etc.     Actualment estem col.laborant amb el grup promotor postincendi de Carcaixent,al procès participatiu per a la recuperaciò de les muntanyes afectades per l'ncendi del 6/6/16.  Tambè col.laborem amb l'associaciò per a la recuperaciò del patrimoni etnologic de les muntanyes de Carcaixent, en el projecte dels forns de calç .  Aixì mateix hem tingut col.laboracions puntuals , com ara en la confecciò d'un mapa del terme de Carcaixent  per Tossal cartografies.   I aportant informaciò tambè en la confecciò del llibre "cavidades ,yacimientos arqueologicos y otros de las riberas orientales, alta y baja de Valencia", de D. Jose Donat, Raul Martinez i Salvador Martinez.

  Conjuntament amb aquestes col.laboracions , tambè realitzem activitats com les detallades a continuaciò, als seguents apartats. Avans unes fotografies de les nostres col.laboracions.

 

VISITA AL BOSC D'ALIMENTS (25 DE MARÇ 2017)

Projecte solidari de Juan Anton.
El passat dissabte 25 de Març l'associaciò mediambiental Vall D'Aigües Vives va organitzar una visita al bosc d'aliments, un interessant projecte de Juan Anton , vei d'Alzira.
en primer lloc agrair l'atenciò i amabilitat tant de J.Anton, com del seu amic i company Joan Osca. Començar la "cronica" d'aquesta visita dient que el projecte en si consisteix en crear una zona de producciò d'aliments de forma sostenible i molt lluny del sistema tradicional de cultiu, ja que es basa en no forçar la producciò com fà l'agricultura tradicional. Podriem dir que es una tecnica orientada cap a l'originari mig d'alimentaciò de l'esser humà que no es altre que la recolecciò dels fruits al medi salvatge , es a dir l'intervenciò del home es minima, no es realitzen podes , ni son utilitzats plaguicides, insecticides i altres practiques artificials que comporten l'agricultura tradicional amb la finalitat de forçar la producciò tant en quilos com en qualitat a l'imatge del fruit.
Per altra banda es tracta d'aprofitar tot allò que tenim al voltant , l'herba no es eliminada, s'utilitza com a protecciò del terreny (que es la seua funciò natural) , les fulles son arreplegades per a la confecciò del compost (altra vegada el que es fà es ajudar al procès que faria en estat natural el despreniment de les fulles sobre el terreny)., l'aigüa es reciclada en la mesura del que es posible, es deixen murs de pedra dins dels xicotets invernacles, fets en materials reciclats , per a que façen la seua funciò de retrinde la temperatura diurna durant part de les nits d'hivern.

 

Si es pugera resumir diriem que es tracta d'intervindre recolçant al medi ambient en les seues funcions sense aportar rès artificial, per a produir aliments .

 

Com naix el projecte?, en la xarla de pressa de contacte Juan Anton ens va transmetre la seua preocupaciò davant la gran injusticia que es que en llocs del mòn es destrueix producciò per ser execedent mentres a altres llocs la gent mor de fam, d'açì naix aquest projecte, del sentiment d'aquesta gran persona de que deuria de fer algo, aportar algo per a acabar o mitigar la situaciò.
Per ultim dir que el projecte de Juan Anton ja ha donat els seus fruits , ja que en paisos de centre America i l'Africa ja s'han implantant boscos d'aliments desprès d'haver visitat el d'Alzira, ens comenta Juan Anton que proximament es desplaçarà al Sahara per a coemençar alli un projecte de bosc, iniciant-lo amb plantacions de papaya , per la seua rapidessa en entrar en producciò.

 

BIOSFIRA'17 I PRESENTACIÒ AL POBLE DE LA BARRACA D'AIGÜES VIVES ( alzira i la barraca d'aigües vives del 19 AL 28 MAIG 2017)

L'associaciò mediambiental vall d'Aigües Vives, de La Barraca d'Aigües Vives a cel-lebrat la seua primera setmana del mediambient, una setmana plena d'actes i events , agraïr la col-laboracò de l'Ajuntament de La Barraca, a la comisiò de festes de La Barraca, a voluntariat per repoblar Alzira , al FACA, i a tots aquells que han fet possible aquesta  setmana.
els dies 19,20 i 21 vam estar amb la nostra "haima" particular a la BIOSFIRA, el dia 27 ferem la presentaciò al poble de La Barraca d'Aigües Vives, una xarrada per tecnics de la conselleria de medi ambient, i obrirem al public l'exposiciò del FACA "del vert al negre" obra de Ferran Dalmau i Paco Tortosa. i per a tancar la setmana vam fer una ruta etnologica proposada per Voluntariat Per Repoblar Alzira, a la que asistirem 25 amics i disfrutarem del nostres barranc dels surdets, els seus forns de calç , els seus margens d'obra seca, les seues coves i pugerem vore de primera mà la recuperaciò postincendi, que esta resultant espectacular. en esta setmana hem disfrutat de tots estos actes i a part, hem duplicat el nombre do socis i hem fet moltes amistats. Benvinguts els nous socis i gràcies a tots els que l'heu fet possible !!!!

VISITA AL TANCAT DE LA PIPA.  ( l'albufera 24DE JUNY 2017)

 

 

En primer lugar agradecer a Lurdes, la atención prestada y las explicaciones dadas, la visita fue realizada en un día muy caluroso, de temperaturas muy elevadas, de las tres visitas previstas al centro para ese día dos se suspendieron, la de la Associaciò mediambiental Vall d’Aigües Vives , se realizó tal y como estaba previsto.  Tras una breve pausa, para refrescarnos un poco en el bar “La primitiva “ del puerto de Catarroja , nos dirigimos hacia el Tancat de la Pipa donde nos esperaba Lurdes para darnos las explicaciones pertinentes, como es habitual, una mañana muy agradable y constructiva para los miembros de la asociación que acudimos.

 

 

 ¿Qué es un tancat?  Un tancat son las parcelas o bancales de arrozales que rodean el lago de la Albufera, y se encuentran por debajo del nivel de La Albufera.

 

 

¿Qué es el tancat de La Pipa?  A continuación la explicación sobre este enclave, y el proyecto que alberga, bajo la gestión de   “ Acciò Ecologista Agrò”   y “SEO Birdlife”.

 

 

El P. N. de l’Albufera es uno de los humedales más importantes de la Península Ibérica, pero a pesar de su extensión (21.120 Ha), sólo el 17% es de titularidad pública. Además, la representación de los hábitats naturales palustres en el parque es muy escasa y es donde se concentra la mayor parte de los valores naturales.

 

Estas dos circunstancias hacen que sean pocas las oportunidades que tienen las diferentes administraciones para llevar a cabo actuaciones dirigidas a recuperar los ambientes naturales y su biodiversidad.

 

Debido a que los terrenos se expropiaron con la idea de realizar un proyecto de restitución y adaptación de cauces naturales en la desembocadura del Barranco del Poyo, y que finalmente no se llevó a cabo, se presentó el “Proyecto de Recuperación de espacios y actuaciones de gestión hídrica en la desembocadura del Poyo” , “Proyecto de Restauración de hábitats y adecuación para uso público en la desembocadura del Poyo”. El objeto de dicha actuación es la recuperación medioambiental de los hábitats de marjal y de ribera de l’Albufera, para lo cual fue necesario aislar la zona expropiada permitiendo además un manejo independiente del resto de las zonas de cultivo adyacentes.

 

Los objetivos del proyecto son:

 

  • Delimitar como entorno natural, una extensa superficie de titularidad pública dentro de PN de l’Albufera.
  • Favorecer del desarrollo de comunidades biológicas prioritarias y potenciar la recuperación de especies raras y amenazadas presentes en este tipo de ambientes.
  • Favorecer el uso didáctico y educacional del espacio.
  • Realizar una experiencia piloto en el manejo y mejora de la calidad del agua de l’Albufera.
  • Disponer de un filtro verde para evitar que las aguas de este sector lleguen directamente al lago de l’Albufera sin depurar.

 


 

RESTAURACIÓN DE HÁBITATS

 

De este modo lo que  hasta el año 2006 fueron campos de arroz, ha sido transformado en un Área de Reserva dentro del PN de l’Albufera con una variedad de hábitats característicos, con poca representación en la actualidad como marjales y un ullal.

 

Así, las actuaciones generales son:

 

  • Mejora del paisaje y restauración de los hábitats característicos de esta zona del parque Natural de l’Albufera, a través de la plantación de especies vegetales palustres y de ribera, y la siembra de especies macrófitas en las márgenes de las zonas húmedas (ullal, marjales y canales)
  • Acondicionamiento de tendidos eléctricos para reducir impacto paisajístico y ambiental sobre la avifauna.
  • Soterramiento del tendido eléctrico de media tensión
  • Colocación de balizas salvapájaros en el tendido de alta tensión
  • Instalación de una nueva estación de bombeo que consiga un movimiento constante de las aguas de la Albufera por la zona recuperada, permitiendo que se den unas buenas condiciones de calidad de las aguas para el mantenimiento y mejora de la biodiversidad del lugar.
  • Actuaciones para fomentar el uso público en la zona.
  • Centro de visitantes
  • Senda interpretativa
  • Observatorio para aves
  • Embarcaderos

 


 

 

 

 

(Texto de la web propia del tancat de la pipa;  http://tancatdelapipa.net/proceso-de-restauracion/

RUTA PER EL RIU FRAILE.  BICORP (5 D'AGOST  2017)

El passat dissabte 5 d'agost, un quants components de l'associaciò ferem una ruta "aquatica" pel riu Fraile a Bicorp, deixarem els vehicles a la zona que hi ha prop dels  paelleros, desde alli començarem la ruta per l'aigüa , fins a la poza coneguda com "el salto del angel"   , lloc  on abandonarem el riu per a agafar la pista forestal que ens conduiria de tornada als cotxes, on pararem les tauletes i  dinarem, de vesprada tornada a casa desprès d'un magnific dia de convivencia i diversiò.

 Comentar que aquest any el caudal era molt important i les zones de cordades estaen  "un poc " complicades , però  aixì i tot la ruta va ser completa , ferem els tres trams , gaudint dels salts , les cordades, caminant, nadant ...i passant-ho de lo  mès bè !!!.  

 

fira d'associacions alzira'17 (4 DE NOVEMBRE 2017)

El passat disabte dia 4 de Novembre  va tindre lloc a la plaça Majotr  d'Alzira la IX ediciò de la fira d'associacions.  Com no podia ser d'altra manera l'Associaciò Mediambiental Vall d'Aigües Vives va estar present amb dos tallers, una xarrada i tres exposicions gràfiques.    Els  dos tallers van ser, l'un  carrec de Vicenta sobre manualitats amb plastic reciclat i l'altre a carrec de Damiàn sobre la confecciò d'aixames (torxes tipiques a l'alacantì ).

Les tres exposicions segueren les següents:

- "Del verd al negre" , realitzada per FACA (festes alternatives de Carcaixent) i que amablement ens la vaen cedir. L'exposiciò grafica fà referencia al avans, el durant i el  desprès del gran incendi que calçina el 90% del paisatge forestal carcaixentì, i que afecta directament a la poblaciò de La Barraca d'Aigües Vives.

- "Veganisme",

-"la ruta dels calciners", realitzada per l'associaciò mediambiental Vall d'Aigües Vives amb la col.laboraciò de Reiniciem cultural. L'exposiciò grafica , presenta un dels oficis muntanyencs que es va perdre en l'arribada de l'industralitzaciò i la gran rendibilitat de l'agricultura citricola, que origina l'abandonament de les muntanyes, l'ofici de "Calciner", a mès explica i presenta tambè el projecte conjunt de realitzaciò de  una ruta  , per senders unint els  mès de 50 forns de calç existents.

 Per ultim tingè lloc la xarrada a  carrec d'Abel, sobre la sostenibilitat del consum de carn, una molt interessant xarrada que va estar molt ben acollida pel public.

 

 

A continuaciò les imatges   d'aquest esdeveniment;

BIOSFIRA'18   ( alzira del 18 AL 20 DE MAIG DE 2018)

En aquesta segona ediciò de la Biosfira l'associaciò mediambiental vall d'Aigües Vives  va participar  per segon any , desprès de la positiva experiencia de l'any anterior hem vullgut formar part de les associacions que participen  a  aquesta  fira de la sostenibilitat  cel-lebrada a Alzira,  al parc de l'Alquenencia del 18 al 20 de Maig.     Com l'any anterior l'experiencia ha segut molt positiva, tant en lo referent a els tres intensos dies de convivencia entre nosaltres , com la convivencia amb altres agrupacions i associacions que han donat com a fruit  unes relacions envoltades en projectes comuns molt interessants , per a nosaltres, els quals mès prompte que tard esperem siguen una realitat.

La nostra participaciò va consistir en una ponencia , tres exposicions gràfiques i tres tallers.    La ponencia va ser per part del nostres soci Abel Canel , titulat en nutricionisme per l'universitat de València, a l'espai "Bioponencies" ,una ponencia que vos agradara escoltar al nostre canal de youtube, ( https://www.youtube.com/channel/UCe-N8gpN6hy3qrHWNCpEU2g) ja que va ser molt interssant i perfectament realitzada per part d'Abel.       

Les exposicions grafiques eren dels següents temes;  "La Basuraleza"  "El veganisme" i "L'activitat calcinera a La Barraca d'Aigües Vives", aquesta ultima es un resum de la part d'influencia geògrafica de La Barraca  d'Aigües Vives dins del  gran projecte  de l'associaciò " per la recuperaciò del patrimoni etnologic del terme de Carcaixent" de la que formem part junt a Reiniciem cultural i l'ajuntament de Carcaixent.   Aquesta ultima exposiciò despertà gran interes per part dels visitants, com les altres dos.

En quant als tallers un va ser realitzat per l'associaciò hort de la Casella, sobre bioconstrucciò, en concret realitzarem rajoles en fang, l'altre va ser de reciclatge enfocat tambè, com l'anterior, al public infantil,  i per ultim el taller de manualitats en ganxet amb plàstic reciclat.

 Valorem molt positivament aquesta ediciò , tant per la acollida dels temes que intentem difondre, com per les relacions amb altres  persones que visiten o participen a la biosfira que sempre aporten algo positiu.   En aquesta ediciò tingerem l'alegria de rebre un eixemplar del llibre  "cavidades ,yacimientos arqueologicos y otros de las riberas orientales, alta y baja de Valencia", de D. Jose Donat , D.Raul Martinez i D. Salvador Martinez, este ultim ens dona l'oportunitat de col.laborar en esta bonica i admirable tasca, tenim que dir que va ser una simbiosi, o col.laboraciò mutua ell ens ajudaren  al nostre projecte de catalogaciò dels forns de calç i nosaltres en el seu  de les coves i cavitats, un plaer coneixer  gent  com ells , i una grata i alegre sorpresa la visita i el detall per la seua part, son tres grans persones , amb una aficiò en comù com es l'espeleologia i la difusiò d'este mòn desinteresadament per al disfrute de tots els aficinats.  !!  Enhorabona per aquesta obra !!.

Per ultim contar-vos que durant aquesta ediciò a la nostra jaima tingerem a la venta el llibre "pedra i calç" del col.lectiu "pedra i calç"de Llutxent, un gran treball sobre els artesans de la pedra, antic ofici de les nostres muntanyes.    Si algù vol adquirir un eixemplar sols tè que demanar-ho al nostre  correu  amvalldaiguesvives@hotmail.com, el preu es de 12 €.     Tambè oferirem a la nostra jaima les samarretes amb el nou logo de l'associaciò per el preu de 6€.

   Per  acabar  agrair a tots aquells que feren possible les nostres activitats , tant a aquells que les realitzarem com al public que participa.  GRÀCIES A TOTS !!!!

 

dia mundial del mediambient 2018. (La barraca 9/6/18)

El passat dissabte 9/6/18 cellebrarem a La Barraca d'Aigües Vives el dia mundial del mediambient  ( 5 de juny) , amb la realitzaciò d'un taller de caixes niu pera rates penades, impartit per Toni Rubio de "La Grnaja de Bitxos", i una ruta de netetja del nostre entorn, amb la finalitat de concienciar  i difondre el respecte al nostre entorn.

FESTES DE LA BARRACA 2018

Part dels nostres recursos i treballs  son empleats  per a les nostres activitats englobades dins dels actes de les festes patronals de La Barraca d'Aigües  Vives, per a que tots els veins pugen gaudir amb elles, aquest any volem agrair especialment la col-laboraciò dels amics del SAM TRAIL, que han participat  al  plogging  i han deixat La Barraca mes neta, moltes graciès !!!.

Al 2018 l'associaciò Mediambiental    " Vall d'Aigües Vives " ha participat en l'organitzaciò de la "volta cicloturista", i ha realizat una jornada de plogging amb el SAM TRAIL  altra activitat ha segut la revisiò de  les caixes niu que tenim instalades , tambè en vullgut aquest any convidar a tots a un esmorsar etic, amb productes ecologics d'orige vegetal.

 Comentar que al plogging (netetja de l'entorn mentres es practica esport) en un curt recorregut i en poc de temps s'ha arreplegat una gran quantitat de fem que teniem a la nostra natura, al nostre entorn, desprès de la carrera per muntanya els amics del SAM TRAIL han gaudit i d'un mereixgut esmorsar etic, amb begudes i mengar ecologic, sostenible i saludable.

En la revisiò de les caixes niu, tot un exit, de les 5 caixes que tenim instalades , hi havien nidificat en tres d'elles, al primer any de la seua instalaciò en una d'elles  teniem niu de teuladì (gorrion) i en les altres dos   de  totestius (herrerillo)Tambè realitzarem un taller de caixes niu on els mes menuts disfrutaren de lo mès.  Graciès   a  tots !

 

FESTES DE CARCAIXENT 2018

Com ja tots sabeu  l'associaciò  medianbiental " Vall d'Aigües Vives"  conjuntament amb l'associaciò per a la recuperaciò del patrimoni etnologic de les muntanyes de Carcaixent, estem realitzant el projecte de la ruta dels Calciners al terme de Carcaixent.

  Actualment el projecte ja va  " agafant  forma" i açò ens permet començar ja a fer activitats i divulgaciò del projecte en si , per lo cual l'ajuntament de Carcaixent va vore en bons ulls la nostra col.laboraciò i va incloure la següent activitat al programa de les festes 2018.

 L'activitat en si va tractar d'una ruta circular amb eixida i arrivada a l'hort de Soriano, a aquest enclau es troba el  primer forn de calç restaurat per a aquest projecte, en concret en troba al paratge de La font de la Parra, aixì mateix s'han instalat panells explicatius sobre els forns de calç i l'ofici de calciner que tan important va ser a les nostres muntanyes.             En primer Lloc Loles  de l'associaciò de Carcaixent i filla, neta i germana de calciners, de "els çeba" de  Carcaixent , ens va donar un aexplicaciò d'aquest apasionant e interesant mon de la calç , tant de com era l'ofici  com de que es i com treballa un forn per a produir la calç.   A continuaciò comença la ruta pujant  desde la font de la Parra cap a la pista forestal que va a el mollò de miramar, a aquesta pista hi han  cinc  forns de calç , en diferents estats de conservaciò, seguint la pista baixarem fins al  " pla de paquets" , per a continuar per pista forestal fins  a la  "casa de Cucò", en aquest tram hi han 9 forns de calç, finalment desde casa  Cucò   baixarem novament a l'hort de Soriano.

  Desprès de la volta qui va voler es va quedar a menjar paella vegana a la zona pic nic de l'hort de Soriano.

DIA DE L'ARBRE 2019

Aquest any l'associaciò amb col.laboraciò de l'ajuntament de Carcaixent hem cel.lebrat el dia de l'arbre amb els xiquets de l'escola de La Barraca...........................................................................................................................

BIOSFIRA 2019

DIA DEL MEDI AMBIENT 2019

COORDINADORA GRUPS ECOLOGISTES DE LA RIBERA.  !!!tanquem la cantera de corbera !!!

En breu les següents imatges................

FESTES DE LA BARRACA 2019

"BELLOTADA"  2019

DIA DE L'ARBRE 2020

coordinadora grups ecologistes de la ribera.      manuel, juny 2020